Pagina's

vrijdag 27 januari 2012

Iedereen opeens gek op de zon

Nu op dit moment is de zon behoorlijk actief en is bij beide Polen van de aarde het Poollicht (Aurora) weer zichtbaar geweest. Voornamelijk zonnevlek AR1402 die hier schuldig aan was en een flinke Eruptie gaf. Deze CME was niet aarde gericht, waardoor weer West Europa voor de Korte Golf radioverbindingen gestoord werden en onvoldoende om op VHF leuke Au-verbindingen te maken en foto's van het mooie natuurverschijnsel vanaf een donkere plek te maken. Hieronder een illustratie van wat er eigenlijk gaande is op de zon.

Druk maar op link en je ziet wat er eigenlijk gaande is. Goed zichtbaar is de vele plasma van de zon die de ruimte in geblazen wordt. Waar de zendamateur op wacht is dat de F-laag om de aarde op ongeveer 400 kilometer zo geïoniseerd wordt dat de MUF (maximim useble frequence) zo hoog gaat worden dat signalen rond de 50 MHz gereflecteerd worden en met weinig vermogen wereldwijde verbindingen gemaakt worden. Nu ligt dat net rond de 30 MHz met een 10,7 cm flux tot 130 en de Kp index tot 3. Voor 50 MHz moeten beide getallen rijzen tot boven de 160 en 5 om 48% kans voor een MUF rond de 50 MHz. Nu het dus Aurora is zijn de condities sowieso heel slecht en is het wachten tot een rustiger moment. Zaak wel is dat deze  activiteiten op de zon niet alleen invloed hebben op het radioverkeer, maar ook op elektriciteitsopwekking, elektronica, de werking van satellieten en daarmee ook op de bemanning van de ISS, maar wel een bouwsteen is van al het leven op aarde.
De 10,7 cm flux geeft ook ongeveer aan hoeveel zonnevlekken actief zijn en grafiek is hieronder.
Duidelijk is te zien dat het aantal zonnevlekken na een sterke daling weer gezakt is. Verwacht reeds is dat deze cyclus geen sterke zal zijn en zichtbaar is dat de meeste nu rond de evenaar van de zon actief zijn wat betekend dat het hoogtepunt van de cyclus bereikt is. Deze stelling gaat pas op als echt de dalende lijn is ingezet. We wachten maar rustig af. Verder houdt ik in de vrije tijd met regelmaat de frequentie van de ISS op 145.800 MHz inn ogenschouw met de hoop dat Andre PI9ISS misschien nog wat vrije tijd over heeft.

Tot een volgende keer
Jaap


dinsdag 3 januari 2012

Nieuw jaar en nieuwe kansen.

Allereerst de lezers een gezond Nieuw Jaar toegewenst en natuurlijk hopen we er wat van te maken.

Eind december zijn de condities verder gaan verbeteren. Vooral de de hogere kortegolfbanden, van 20 t/m 10 meter doen het heel goed, waarbij dan ook gigantische afstanden overbrugd kunnen worden. Zo op 20 meter met Henk VK2GWK nabij Sydney en op 10 meter een station nabij Perth. ook naar de Amerika's gaat het goed, waaronder regelmatig stations aan de westkust van Canada en de VS. Tevens met regelmaat Zuid-Amerikaanse stations en P41HQ op Aruba. Het is te bemerken dat de zon stukken actiever is geworden, wat ik straks op een grafiekje duidelijk laat zien.
Ondanks alles zijn we nu drie jaar na het dieptepunt en overgang van Zonnevlekkencyclus 23 naar 24 en wil in Europa het niet winteren, wat wel gebruikelijk moet zijn. Maar de Noord-Amerika's is het wel kouder dan normaal.

Nu Andre Kuipers weer voor langere tijd terug is in de ISS, probeer ik zijn activiteiten wel te volgen. Vooral ook omdat hij deze keer weer een tijdelijke zendvergunning PI9ISS heeft gekregen. Hoop graag een verbinding met hem te kunnen maken op 145.800 MHz. Teven heb ik een webpagina aangemaakt op: http://pa7da.jouwweb.nl/iss-tracker

Zoals ik reeds melde, wijs ik iedereen op hun verantwoordelijkheid naar de toekomst om de petitie voor de windmolens in zee te ondersteunen op: http://windmolensinzee.petities.nl/.
Tot een volgende keer


De zon klimt snel uit het dal van inactiviteit naar activiteit


Grafiek van Auroraactiviteit (Noorderlicht) boven de Noordpool